دژ یا قلعه بزرگ بم دارای ارگی است که در قلب دژ و مرتفعترین بخش آن قرار دارد؛ این طور به نظر میرسد که بهدلیل ابهت این ارگ، کل بنای دژ را ارگ میخواندند. جالب است بدانید که ارگ بم در مسیر جاده ابریشم قرار داشت و امکان ارتباط ایران با آسیای مرکزی از شرق، خلیج فارس از جنوب و مصر از غرب را فراهم میکرد. این قلعه که از جاهای دیدنی بم به حساب میآید، تا سال ۱۸۵۰ پس از میلاد پررونق بود؛ هرچند بنابر دلایل نامشخصی متروکه شد.
عکاس: هادی نیکخواه
ارگ بم، شهری باستانی با مجموعهای از ساختمانهای بلند است و شامل دو بخش رعیتنشین و حکومتی میشود که هر یک سازهها و کارکرد خاص خود را داشتهاند. در واقع، بخش علیای ارگ بهعنوان مرکز فرماندهی سیاسی و نظامی و حکومتنشین کاربرد داشته است. این ارگ وسعتی حدود ۱۸ هزار مترمربع دارد و دیوارهایی با ارتفاع ۶ تا هفت متر آن را احاطه کردهاند. این دیوارهای تودرتو که تا مرکز ارگ ادامه دارند، بخشهای مختلف ارگ را از هم جدا کردهاند.
ارگ تاریخی بم قدمتی بیش از ۲۵۰۰ سال دارد و نقش مهمی در تاریخ و فرهنگ ایران داشته و بارها مانع از گزند متجاوزان به ایران شده است. گواه این موضوع را میتوان در داستانهای خیرهکننده از زمان تجاوز آقامحمد خان قاجار و کشته شدن لطفعلی خان مشاهده کرد. هرچند ارگ بم نتوانست در برابر زلزله هولناک سال ۱۳۸۲ مقاومت کند و بهشدت تخریب شد؛ به همین دلیل از آن زمان به بعد کار مرمت روی اثر تاریخی ارگ ادامه داشته است.
عکاس: Roozbeh Shivayi
ویژگیهای منحصربهفرد ارگ بم باعث شد تا نهتنها بهعنوان یکی از جاذبه های گردشگری استان کرمان شهرت پیدا کند، بلکه در یک فروردین ۱۳۴۵ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شود و در نهایت در سال ۲۰۰۴ در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار بگیرد.