معرفی آثار تاریخی یونسکو در ایران

ایران به معنی سرزمین آریایی ها و از کشور های تاریخی دنیاست و هجدهمین کشور بزرگ دنیا محسوب می شود. یافته های باستان شناسی کشف شده در بخش های مختلف کشور نشان می دهد که اولین ردپای حضور انسان در دشت ایران به دوران دیرینه سنگی می رسد. سابقه حضور انسان های خرمند در ایران به حدود ۴۰ هزار سال پیش می رسد و در گذشته پر افتخار ایران تمدن های بسیار بزرگ و قدرتمندی حکومت می کرده اند. در معرفی آثار تاریخی یونسکو در ایران با ما همراه باشید تا اطلاعات دقیق تری در مورد تاریخ شگرف ایران در اختیار شما بگذاریم.

   

آثار باستانی ایران

با اینکه ایران گذشته پر افتخاری دارد و تمدن های بسیار قدرتمندی بر کشورمان حکومت می کرده اند، و شاید همه ایران را با تمدن ۲۵۰۰ ساله کوروش میشناسیم، اما آثار باستانی بدست آمده از منطقه جیرفت در استان کرمان تاریخ کشورمان را به ۷۰۰۰ سال پیش نسبت می دهد. تمدن جیرفت حتی قدیمی تر از تمدن معروف بین النهرین است و با این حساب ایران یکی از کهن ترین تمدن های دنیاست.

به غیر از آثار تاریخی ملی که در کشور داریم، بسیاری از آثار تاریخی معروف در کشورمان در فهرست آثار باستانی یونسکو نیزبه ثبت رسیده اند. ایران نیز به عنوان یکی از کهن ترین کشور های دنیا آثار بسیاری را در این لیست به ثبت رسانده و در حال حاضر بالغ بر ۲۲ اثر فرهنگی و یک اثر طبیعی در ایران در فهرست آثار یونسکو قرار دارد .

 

۱-چغازنبیل در استان خوزستان، نخستین اثر ثبت شده در یونسکو

چغازنبیل در استان خوزستان باقی مانده هایی از شهر مقدس پادشاهی عیلامی هاست که قدیمی ترین اثرتاریخی ایران و نخستین اثر تاریخی ثبت شده در فهرست یونسکوست. تاریخ چغازنبیل در خوزستان به ۱۲۵۰ سال پیش از میلاد مسیح باز می گردد و باقی مانده هایی از شهر دوراونتش است. این اثر تاریخی در سال ۱۹۷۹ به فهرست آثار تاریخی یونسکو به ثبت رسید. یافته های تاریخی در این منطقه نشان می دهد که چغازنبیل پروژه ای ناتمام است و هزاران خشت استفاده نشده در این منطقه پیدا شده که این موضوع را تایید می کند.

 

چغازنبیل در استان خوزستان، نخستین اثر ثبت شده در یونسکو

 

۲-پرسپولیس، دومین اثر تاریخی ثبت شده ایران در فهرست یونسکو

تخت جمشید، پرسپولیس یا همان پارسه، که در شمال استان فارس قرار دارد، پرشکوه ترین اثرتاریخی کشور و دومین اثر ثبت شده در فهرست جهانی یونسکو است. این بنای عظیم در سال ۵۱۸ پیش از میلاد توسط پادشاه قدرتمند ایران، کورورش کبیر بنا شد و پایتخت امپراطوری هخامنشیان بوده است. شاید برایتان جالب باشد که تخت جمشید برروی یک سکوی طبیعی ساخته شده و الهام گرفته شده از معماری باستانی بین النهرین بوده است.

 

پرسپولیس، دومین اثر تاریخی ثبت شده ایران در فهرست یونسکو

 

کاخ های باشکوه تخت جمشید شاهد حضور پادشاهان قدرتمندی مانند داریوش کبیر، خشایار شاه و اردشیر اول نیز بوده است. تخت جمشید نیز در سال ۱۹۷۹ به فهرست آثار تاریخی یونسکو پیوسته است. اگر به دنبال اطلاعات بیشتری در مورد این بنای عظیم هستید سری به مقاله راهنمای سفر به شیراز، شهر شعر و ادب بزنید.

 

۳-میدان نقش جهان، سومین میراث جهانی ایران در یونسکو

مجموعه میدان نقش جهان یا میدان امام در اصفهان یکی از آثار تاریخ به جا مانده از دوران شاه عباس اول از حکومت صفوی است که دور تا دور میدان را احاطه کرده است. این بنای بی نظیر به خصوص با مسجد سلطنتی اش، یعنی مسجد شیخ لطف الله، شهرت ویژه ای در دنیا دارد.

 

 

مسجد جامع اصفهان، اولین بنای اسلامی به سبکی ساسانی

 

کاخ تیموریان و قیصریه نیز از دیگر آثار ارزشمند و باستانی در این منطقه اند که بهترین نمونه از تاریخ و فرهنگ ایرانیان باستان است. از دیگر آثار تاریخی مهم در این میدان باید به عالی قاپوی مشهور اصفهان نیز اشاره کنیم. این مجموعه نیز در سال ۱۹۷۹ در آثار باستانی یونسکو ثبت شده است. در راهنمای سفر به اصفهان، می توانید جاذبه های نصف جهان را بهتر بشناسید.

 

۴-سایت باستانی تخت سلیمان، در استان آذربایجان غربی

یکی از معروف ترین آثار باستانی بجا مانده از دوره زرتشتیان، سایت باستانی تخت سلیمان در شمال غربی ایران و منطقه کوه های آتش فشانی دشت آذربایجان غربی است. تخت سلیمان در حقیقت یک سایت باستانی است و در دوره زرتشتیان از پناهگاه های مهم این منطقه بوده است و بخش های آسیب دیده آن در دوران ایلخانیان مورد بازسازی و مرمت قرار گرفت.

 

تصویری از سایت باستانی تخت سلیمان در فهرست آثار جهانی یونسکو

 

مهمترین معبد حکومت ساسانیان، معبد آناهیتا، نیز در همین منطقه است. معماری سایت سه گانه تخت سلیمان تحت تاثیر الگوهای اسلامی است و اهمیتی نمادین دارد. تخت سلیمان در سال ۲۰۰۳ به آثار یونسکو پیوست.

 

۵-پاسارگاد، برجسته ترین نمونه معماری سلطنتی ایران

پاسارگاد اولین پایتخت سلطنتی امپراطوری هخامنشیان است که توسط کوروش دوم و کوروش کبیر در قرن ششم پیش از میلاد ساخته شد. تمامی آثار باستانی موجود در این منطقه نمونه هایی برجسته از مرحله اول هنر و معماری سلطنتی ایران است و بهترین نمونه از تمدن کهن ایران اند.

 

 

سایت ۱۶۰ هکتاری پاسارگاد متشکل از آرامگاه کوروش دوم، دروازه سلطنتی؛ آمفی تئاتر؛ کاخ مسکونی و باغ های زیبای این منطقه مهر تاییدی بر عظمت باشکوه ایران در گذشته است. پاسارگاد همچنین اولین امپراطوری گذشته است که مدیترانه شرقی و مصر را به رودخانه هندوستان متصل می کرده و منطقه ای متشکل از چندین فرهنگ بوده است. پاسارگاد همچنین بهترین نمونه از احترام به حقوق بشر و فرهنگ های مختلف در ایران است و سبک معماری هخامنشی آن کاملا این موضوع را تایید می کند. پاسارگاد در سال ۲۰۰۴ در فهرست آثار یونسکو به ثبت رسید.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد